Varkensprijs nagenoeg onveranderd

De DGBenchmark is voor het jaar 2013 uitgekomen op € 1,709 per kilo. Dit is het varkensprijzen vergelijkingssysteem van De Groene Belangenbehartiger (DGB) in Hardenberg. Deze prijs is nagenoeg onveranderd ten opzichte van 2012. Toen kwam de index uit op € 1,707. Volgens DGB is het uiteindelijk ‘nogal een tegenvallend jaar‘.

Dat het uiteindelijk zo tegenviel, kwam vooral omdat het er lang op leek dat de gemiddelde prijs een stuk hoger uit zou komen dan in 2012. De kentering kwam in de laatste vier maanden, toen het prijspeil ruim onder dat van 2012 dook. Uiteindelijk kwamen de prijzen dus ongeveer op hetzelfde niveau uit.

Ongekende prijsdaling

In week 35 kwam de omslag in het prijsniveau. In deze week daalde de prijs met liefst 38 cent per kilo geslacht gewicht. DGB spreekt van ‘een ongekende prijsdaling’, die gezien de ontwikkelingen in de markt ‘veel te extreem’ is. Daarnaast moeten de boeren volgens DGB steeds vaker overschakelen op goed classificerende varkens, waardoor de kilogram-managementprijs steeg tot boven het niveau van de DGBenchmarkprijs.

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in Boerenbedrijf