Teveel betaalde productieheffing terug naar suikerbiettelers

Suikerbiettelers hebben dit jaar een grote meevaller: ongeveer 17.000 telers en voormalig telers krijgen binnenkort een deel betaalde heffingen terug. Het gaat om teveel betaalde productieheffing door de EU. Tussen 2001 en 2005 werden deze heffingen ingevoerd, om zo allerlei hervormingen te kunnen financieren. Telers die teveel hebben betaald, krijgen dit geld nu terug. Dat moet in juni zijn gebeurd. Dat zegt coöperatie Cosun. Het gaat om een totaalbedrag van 12,6 miljoen euro. Cosun kreeg ook te maken met een forse meevaller, waardoor het bedrijf meer winst maakte.

Om in aanmerking te komen voor de teruggave van het geld, moeten boeren wel akkoord gaan met een specificatie die Cosun hen toestuurt. Deze moet binnen een bepaalde tijd ondertekend worden terug gestuurd. Te laat reageren betekent dat de rechten komen te vervallen. Voor de betreffende telers is dit extra goed nieuws. Ook werd bekend dat de productie in Europa dit jaar fors is toegenomen.

Reorganisatie

De heffingen door de EU  op om een grote reorganisatie in de Europese suikerindustrie van te betalen. Deze reorganisatie was onderdeel van een nieuwe interne ‘suikermarktordening’. Cosun nam in die periode CSM Suiker over. De bietenleveranciers van deze twee bedrijven in de periode 2002 tot 2004 krijgen over deze jaren via Cosun de teveel betaalde productieheffing terug.

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Boerenbedrijf