Poolse oplichters misbruiken landbouwsubsidies

Poolse oplichters innen honderdduizenden euro’s Europese landbouwsubsidies voor gronden die helemaal niet van hen zijn. Dat schrijft Boerenbusiness.nl op basis van berichten in Poolse en Duitse media. De ‘piraten’ gaan zeer geraffineerd te werk. Zo zaaien ze ‘s nachts of in het weekend gewassen in op grondgebied dat braak ligt. Meestal is dit eigendom van de staat, maar is het niet verhuurd. Er zijn inmiddels zelfs gevallen bekend van mensen die zich volledig hebben toegelegd op deze vorm van oplichting. Het is niet de eerste keer dat berichten naar buiten komen van Pools misbruik van landbouwsubsidies.

In 2011 werd besloten dat er steeds meer landbouwsubsidies naar Oost-Europese landen gaan. Dit gebeurde omdat de subsidies eerlijker verdeeld moesten worden over de lidstaten van de EU. De oplichters maken hier nu misbruik van, door de 300.000 hectare braakliggende landbouwgrond in hun land onrechtmatig te gebruiken. En dit is niet de eerste keer. Ze doen vervolgens een aanvraag en innen de subsidie. Poolse media schrijven dat het om 230 euro per hectare granen en 750 euro per hectare gierst gaat. Eerder kwamen al berichten naar buiten dat Polen subsidies ontvangen voor nep bio-boerderijen.

Lucratief

Oplichting blijkt in Polen dus een behoorlijk lucratieve business. Een van de problemen is dat er met de huidige wetgeving weinig aan te doen is: fraude kan niet aangetoond worden. Het probleem wordt elk jaar groter. Er zijn gevallen bekend van families die zich volledig focussen op deze oplichting. Enkele duizenden hectaren staatsgrond is inmiddels onrechtmatig bezet door de piraten. Een man uit Mazovië zou inmiddels al tachtig bedrijven hebben opgericht.

Capaciteit

Het Poolse ministerie van Landbouw is op de hoogte van de problemen, maar heeft naar eigen zeggen onvoldoende capaciteit om het aan te pakken. Hierdoor wordt maar vijf procent van de bouwland gecontroleerd. De regering heeft inmiddels wel aangegeven het toezicht te gaan verscherpen. Ook bereidt het ministerie een nieuwe wet voor die hogere boetes voor landbezetting mogelijk maken. Het is niet de eerste keer dat Polen in opspraak komt inzake landbouwsubsidies. In 2013 vorderde de Europese Commissie ook al 180 miljoen euro van 14 lidstaten terug vanwege gebrekkige controle of het niet naleven van regels. Polen moest een van de hoogste bedragen terugbetalen.

 

Tags: , , , ,

 

Meer Berichten in Platteland