Nieuw middel voor bestrijding veldmuizenplaag

De staatssecretaris heeft boeren toestemming gegeven om een veldmuizenplaag te bestrijden met gif. Het gif wat vorig jaar gebruikt werd, bleek ook effect te hebben op de rest van de voedselketen. Bij het nieuwe middel is dit niet het geval.

muis

Het nieuwe middel heet Luxan mollentabletten en mag nog steeds niet zomaar gebruikt worden. Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, legt uit: “Eerst moet door een deskundige zijn vastgesteld dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen en niet door iets anders. Vervolgens moet het ook door een deskundige worden toegepast.” Bovendien mag het gif alleen gebruikt worden als de plaag dreigt uit te breiden naar andere, aangrenzende akkers. Het middel is dan ook bedoeld om de schade van zo’n veldmuizenplaag te beperken.

Vorige gif

Tot 1 juli 2014 mochten boeren gebruikmaken van een ander gif om de veldmuizenplaag in te dammen. Dit middel werkte op basis van een bloedverdunner, maar dit bleek ook effect te hebben op de rest van de voedselketen. Om die reden werd het gebruik van het oude gif verboden.

 

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Platteland