‘Kinderen op platteland lopen gezondheidsgevaar’

Frans onderzoek toont aan dat kinderen die op het platteland wonen, vaak worden blootgesteld aan een combinatie van bestrijdingsmiddelen. Hierdoor lopen ze een gezondheidsgevaar. Ongeruste ouders klopten aan bij de Générations Futures. Deze organisatie nam daarop haarstalen van dertig kinderen die in directe omgeving van landbouwzones wonen.

De kinderen wonen tussen de 50 en 200 meter van zo’n zone, of ze gaan er naar school. Een onafhankelijk laboratorium in Luxemburg onderzocht de haren vervolgens.

Vrees bevestigd

Er werden uiteindelijk 29 stalen onderzocht. De vrees van de ouders werd bevestigd. In totaal werden op de stalen liefst 624 sporen gevonden, verspreid over 53 soorten pesticiden. Bij een grote meerderheid van 80 procent concludeerden de laboranten dat ze in de laatste drie maanden nog zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stoffen. De pesticiden kunnen grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo is bekend dat ze het hormoonsysteem kunnen verstoren, kankerverwekkend zijn en dat ze zelfs geboorteafwijkingen tot gevolg kunnen hebben.

Op de website van Générations Futures staat een open brief aan de Franse minister en ook op Duurzaamnieuws.nl wordt stevig gediscussieerd over het onderwerp.

 

Tags:

 

Meer Berichten in Platteland