Hoe zuinig is het platteland?

groene-stroomWanneer je het energieverbruik in de landelijke gebieden van Nederland vergelijkt met dat van de steden, valt op dat dat op het platteland aanzienlijk hoger is. Betekent dat dat men in de steden echt zuiniger is? Of zijn er misschien andere oorzaken te ontdekken? Dat laatste lijkt eerder het geval, want als je kijkt naar het inzetten op duurzaamheid op het platteland lijkt er in deze gebieden zeker wel oog te zijn voor het zorgvuldig omgaan met energie. Veel boerderijen beschikken zelfs over eigen mogelijkheden om energie op te wekken, zoals zonnepanelen en windmolens. Het lijkt er dus op dat de oorzaak ergens anders ligt.

Wonen op het platteland kost energie

Meer energie dan in de stad zelfs en de verklaring hiervoor is vrij eenvoudig. In stedelijke gebieden woont men namelijk dicht op elkaar. Zo kun je je voorstellen dat wanneer je in een flat woont, je profiteert van de brandende kachels van je buren boven, onder en naast je. Op het platteland zijn vanzelfsprekend veel meer vrijstaande woningen te vinden die niet van zulke voordelen kunnen profiteren en dus ook meer stookkosten hebben. Aangezien veel boerderijen ook al niet meer de jongste zijn, ontbreekt het vaak nog aan energiebesparende maatregelen in deze woningen. Ook verliest men door het grote verbruik van energie het inzicht in het verbruik. Er zijn veel tips en investeringsadviezen die kansen bieden om beduidend te besparen op energieverbruik. Zo kan het isoleren van de gevel in een modale woning al leiden tot een besparing van gemiddeld 330 euro op jaarbasis.

Daarnaast is het voor stadsbewoners vaak ook makkelijker om naar het werk te reizen. Binnen de stad kan dit op de fiets en moet men wat verder reizen dan zijn er altijd goede mogelijkheden wat betreft het openbaar vervoer. Op het platteland ligt dit anders en is men veel vaker afhankelijk van eigen vervoer, wat in veel gevallen de auto is. Ook het klimaat speelt een rol bij het hogere energieverbruik in de landelijke gebieden. Een groot deel hiervan bevindt zich namelijk in het noorden van Nederland, waar de temperatuur vaak net wat lager is dan in de rest van Nederland en dus de kachel wat vaker aan gaat.

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in Duurzaamheid