Hoe ziet de toekomst van de boer eruit?

field-robotDie vraag stellen we voor de verandering eens niet met de economische crisis in ons achterhoofd, maar juist met een nieuwsgierigheid omdat er simpelweg nog altijd veel nieuwe ontwikkelingen zijn.

Mindere tijden zijn voor de boer nou eenmaal geen reden om de moed op te geven, maar juist een inspiratie om te kijken hoe het ook anders kan. In dit artikel laten we in het bijzonder ons licht eens schijnen op enkele interessante ontwikkelingen op het gebied van landbouwmachines.

Innovatie op kleine schaal

Met een groeiende wens van consumenten voor producten die kleinschalig en met oog voor de natuur zijn geproduceerd, gebeurt er ook steeds meer om het boeren op deze manier gemakkelijker te maken. Eigenlijk wordt daarmee teruggegaan naar de oorspronkelijke, organische manier van landbouw, maar dan wel op een moderne wijze. Een fascinerend fenomeen is hierbij de ontwikkeling van kleine landbouwrobots.

Deze spelen bijvoorbeeld in op het probleem dat er voor het bestrijden van onkruid op een milieuvriendelijke manier enorm veel mankracht nodig is. Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs met 80 tot 90 procent kan worden teruggebracht. Ook het bemesten van gewassen en het oogsten behoort tot de taken die deze robots uit zouden kunnen voeren. Wil je meer weten over deze robots, dan kun je eens een bezoek brengen aan het Field Robot Event.

Elektrisch aangedreven landbouwmachines

Naast deze slimme robots wordt er ook groene winst geboekt op het vlak van brandstof. Iedereen kent wel het beeld van een ronkende tractor die dieseldampen uitblaast, maar dat is een beeld dat wellicht snel tot het verleden behoort. Personenauto’s die elektrisch aangedreven worden kennen we al langer, maar deze trend komt nu ook op bij de landbouwmachines.

Dit heeft verschillende duidelijke voordelen. Allereerst is het natuurlijk minder schadelijk voor het milieu, maar ook de burger ervaart minder overlast door bijvoorbeeld het geluid dat vele malen zachter is. Daarnaast is het feit dat dit minder brandstofkosten voor de boer oplevert ook een punt dat genoemd mag worden. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in efficiëntere machines in zowel duurzaam als financieel opzicht. Oudere landbouwmachines worden vaak als reserve-machine in bewaring gehouden terwijl deze naar mate de tijd verstrekt hun waarde verliezen. Zo worden online marktplaatsen ook onder boeren steeds populairder en kunnen gebruikte landbouwmachines te koop worden aangeboden. Zo is bijvoorbeeld het huidige aanbod op Werktuigen.nl voornamelijk gefocust op metaalbewerking, maar biedt deze ook ruimte voor landbouwmachines en gereedschappen.

De landbouwmachine van de toekomst

Ecofootprint van landbouwmachines? via Lowtech Magazine

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in Duurzaamheid