Het nieuwe boerenbedrijf

boer en managerWord je of ben je in deze tijd boer, dan weet je dat het in niets meer te vergelijken is met het boeren uit de oude tijd. Een hedendaags boerenbedrijf wordt voor een groot gedeelte geleid van achter de computer met behulp van machines. Programma’s helpen om uit te rekenen hoeveel zaad men moet aanschaffen en strooien, hoeveel de melkproductie per maand moet bedragen om winstgevend te zijn en te blijven en welke bestrijdingsmiddelen verantwoord zijn en in welke hoeveelheden per m2.

Een moderne boer staat niet alleen maar tussen zijn dieren of op het veld. Hij of zij stuurt personeel aan en maakt planningen, doet de inkopen van bijvoorbeeld computers, machines en kantoorartikelen zoals printpapier en houdt de administratie bij van een miljoenenbedrijf. Je kunt je voorstellen dat dit geen 9 tot 5 baan is. 

Boer word je niet, dat ben je, zei men vroeger. Tegenwoordig is het eerder de vraag: “Ben je een goed manager? Want dan kun je mogelijk ook een boerenbedrijf runnen”. Natuurlijk zal niet iedere manager zo maar boer kunnen worden of omgekeerd, maar een goede boer zal heel wat aan managementkwaliteiten moeten meebrengen wil men het bedrijf verantwoord leiden.

De moderne boer is net zo geavanceerd bezig als een menig ander productieleider. Dat beseft men nog te weinig wanneer men over boeren spreekt alsof ze nog in de 17e eeuw zouden leven.

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in Boerenbedrijf