Duitse boeren belangrijk voor duurzame energievoorziening

energie-2014Duitsland is een land dat internationaal gezien hoge ogen gooit met zijn duurzame energiebeleid en ook boeren spelen in dit beleid een belangrijke rol. Boeren zijn in Duitsland namelijk verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de totale duurzame energieproductie.

Investeringen in biomassa en zonne-energie

Duitse boeren hebben in de periode van 2009 tot en met 2012 een bedrag van ongeveer 18 miljard euro geïnvesteerd in de productie van duurzame energie en dankzij deze investering zijn er vele biogasinstallaties gebouwd en wordt op dit moment ongeveer een kwart van de zonne-energie in Duitsland door boeren opgewekt.

Afname in 2012 en 2013

Wanneer de gemiddelde cijfers van 2009 tot en met 2012 worden vergeleken met de cijfers van 2012 en 2013, dan valt echter wel op dat de investeringen in duurzame energie in de afgelopen twee jaren zijn afgenomen. Waar de capaciteit in de jaren 2009 tot en met 2011 met vele honderden megawatt per jaar steeg, was er in 2012 en 2013 slechts sprake van een stijging van 200 megawatt. Als de boeren tot de wereldtop wat betreft duurzame energie willen blijven behoren, dan zal er de komende jaren weer meer moeten worden geïnvesteerd. Hierbij moet echter wel gezegd worden dat ook buiten de agrarische sector het aantal investeringen zijn gedaald.

investeringen-duurzame-energie

Voordeel voor de consument

De investeringen die boeren maken in duurzame energie zijn niet alleen gunstig voor de boeren zelf, maar ook voor de consument. Zo kan deze genieten van een schonere leefomgeving en duurzamere producten en kan biogas en zonne-energie die door boeren wordt geproduceerd worden doorgeleverd aan de consument. Hoe groot het rendement tussen de directe boer-burger energiecoöperaties daadwerkelijk is is echter nog niet helemaal duidelijk. De Nederlandse consument gaat steeds bewuster om met energie en doet steeds vaker onderzoek naar de oorsprong en duurzaamheid van energie en bekijkt regelmatig de verschillende energieprijzen. In 2014 komt het gemiddelde huishouden zo’n 5 euro per jaar goedkoper uit. Niet echt iets om over naar huis te schrijven, met name in vergelijking tot eerdere berichtgeving.

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in Duurzaamheid